10 noiembrie 2018

Proiectul Sound of Vision, dedicat nevăzătorilor, nominalizat de Comisia Europeană

Proiectul Sound of Vision oferă persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a percepe mediul înconjurător prin sunete și vibrații

Proiectul a fost coordonat de Universitatea POLITEHNICA din București și a fost nominalizat de Comisia Europeană în primele 10 proiecte europene din punct de vedere al impactului social

Proiectul Sound of Vision (http://soundofvision.net/) reprezintă un dispozitiv portabil ce îi ajută pe nevăzători să perceapă și să navigheze eficient și sigur în mediul înconjurător. Prototipul a fost nominalizat de Comisia Europeană în primele 10 proiecte europene, în cadrul competiției Innovation Radar Prize 2018, iar votul online pentru desemnarea câștigătorului  are loc până duminică. Nouă parteneri din cinci țări europene au contribuit la realizarea dispozitivului, iar conducerea proiectului a fost asigurată de University of Iceland și coodonarea tehnică de Universitatea POLITEHNICA din București.

 ,,Proiectul Sound of Vision a început în UPB din dorința de a folosi tehnologii moderne pentru a realiza un dispozitiv portabil prin intermediul căruia nevăzătorii să perceapă direct și natural mediul înconjurător. Obţinerea unui rezultat cât mai bun va reprezenta o realizare deosebită pentru România, o recunoaştere şi promovare a cercetării româneşti. Dar, mai ales, ne va ajuta să ajungem cu produsul la utilizatorii finali, nevăzătorii“, a  declarat Alin Dragoş Bogdan Moldoveanu, coordonatorul tehnic al proiectului Sound of Vision.

 Prototipul a fost validat prin teste cu 45 de nevăzători, cu rezultate extrem de bune. După aproximativ 1-2 săptămâni, cei mai mulţi sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanţe asemănătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpânit). În plus, “Sound of Vision” nu ocupă mâinile, are o distantă de detecţie de 5 metri, detectează şi obstacole la înălţimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uşi, scări, texte, semne) şi multe altele.  Proiectul poate fi votat la https://ec.europa.eu/futurium/en/tech-society-2018/university-iceland (votul este înregistrat sub denumirea instituţiei coordonatoare administrative a proiectului – University of Iceland, astfel funcţionând sistemul de votare al Comisiei Europene).

 ,,Proiectul Sound of Vision demonstrează faptul că Universitatea POLITEHNICA nu este doar o școală mare și frumoasă care pregătește ingineri pentru viitor, ci este o comunitate care în fiecare zi muncește pentru binele oamenilor. Inimile și mințile profesorilor din UPB au lucrat pentru semenii noștri, cei care au nevoie de mai mult ajutor decât noi ceilalți. Am reușit acest lucru pentru că ne dorim înainte de toate să schimbăm lumea, în acest caz să schimbăm lumea celor ce nu o pot vedea cum o vedem noi”a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București. 

 În lume trăiesc în prezent 285 milioane de nevăzători, afectaţi puternic de reducerea capacităţii de percepţie, orientare şi mobilitate. Sound of Vision (soundofvision.net) este un proiect european Horizon 2020 cu un obiectiv extrem de ambiţios – crearea unui dispozitiv portabil (wearable) ce permite nevăzătorilor să perceapă mediul înconjurător printr-o reprezentare alternativă, bazată pe sunete şi vibraţii. “Sound of Vision” s-a finalizat la sfârşitul anului trecut, după trei ani de cercetare, iar sistemul produs, aflat în stadiul de prototip (TRL 7-8), este o soluție integrată ce include hardware, software si proceduri de antrenament.


18 octombrie 2018

Lideri ai universităților europene de top discută viitorul științei și tehnologiei în cadrul CAESAR la Universitatea Politehnica din București

Universitatea Politehnica din București (UPB) găzduiește cea de-a 31-a ediție a Adunării Generale a CESAER – una dintre cele mai importante asociații universitare la nivelul Uniunii Europene. Evenimentul reunește reprezentanții a peste 50 de universități europene, împreună cu personalități din lumea cercetării și a învățământului tehnic superior. În cadrul evenimentului vor mai fi prezenți Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, și Europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei Europene pentru Industrie, Cercetare și Energie. Această amplă manifestare științifică se desfășoară în perioada 17 – 19 octombrie 2018.

Adunarea Generală anuală a CESAER – cea mai importantă asociație la nivel european care reprezintă universitățile specializate în știință și tehnologie – este prezentă în acest an, în premieră, în România și pentru a celebra împlinirea a 200 de ani de la înființarea Universității Politehnica din București. În același timp, întâlnirea este ocazionată de centenarul Marii Uniri și de preluarea de către România a conducerii Consiliului UE , mandat ce va debuta în prima jumătate a anului 2019.

Principalele teme ale reuniunii științifice, aflată în desfășurare la Universitatea Politehnica din București,  sunt axate  pe de o parte pe importanța colaborării interdisciplinare în domeniile cercetării, inovării și educației și, pe de altă parte, pe realizarea beneficiilor economice pe care le poate aduce consolidarea colaborării internaționale între universități. Totodată, în cadrul evenimentului va fi reliefat atât  rolul universităților în spectrul mai amplu al cercetării științifice aprofundate și inovării, cât și cel al negocierilor purtate de CESAER pentru crearea unei noi generații de instrumente de finanțare ale Uniunii Europene. O importanță deosebită va fi acordată și eforturilor de continuare a colaborărilor cu universități din Regatul Unit.

CESAER este o asociație europeană formată din peste 50 de universități specializate în știință și tehnologie din 26 de țări. Asociația non-profit a fost înființată în 1990 și este recunoscută pentru importanța ei în Spațiul European al Cercetării. Obiectivele organizației sunt legate de optimizarea politicilor din domeniul educației și cercetării, de creșterea bugetului UE dedicat cercetării și de promovarea cooperării internaționale ca instrument principal pentru avansarea inovației.

Universitatea Politehnica din București este cea mai mare universitate cu profil tehnic din țară și singura universitate membră CESAER din România. Misiunea universității este de a utiliza inovația tehnologică cu scopul de a promova atât cunoașterea, cât și o economie națională și europeană prosperă.


27 septembrie 2018

UPB inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea unei platforme cu sursă deschisă ce își propune să furnizeze interconectivitatea între dispozitivele internetului obiectelor (IoT) utilizate în cazul utilizării inteligente a agriculturii, care servește două dintre noile generații de cazuri de utilizare în comunicații mobile: bandă largă mobilă îmbunătățită (eMBB) și comunicații masive de tip mașină (mMTC).

Universitatea Politehnica din București inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea unei platforme cu sursă deschisă ce își propune să furnizeze interconectivitatea între dispozitivele internetului obiectelor (IoT) utilizate în cazul utilizării inteligente a agriculturii, care servește două dintre noile generații de cazuri de utilizare în comunicații mobile: bandă largă mobilă îmbunătățită (eMBB) și comunicații masive de tip mașină (mMTC).

Proiectul va fi depus în cadrul The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects, cu termen de depunere 01.10.2018. În vederea depunerii și implementării proiectului Universitatea Politehnica din București solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 28.09.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email octavian.fratu@upb.ro.

Scrisoarea de interes va trebui să conțină:

• Justificarea interesului companiei în proiect
• Experiența în proiecte similare
• Contribuția potențială în activitățile proiectului:

A1. Arhitectura sistemului și definiția cazurilor de utilizare
A2. Virtualizare de rețea IoT bazată pe 5G
A3. Rețea IoT pentru agricultura inteligentă
A4. Pilotare și testare
A5. Diseminare și exploatare

Pentru informații suplimentare vă rugăm să accesați site-ul: https://uefiscdi.ro/eeagrants-proiecte-colaborative-de-cercetare sau să ne contactați la adresa de email: octavian.fratu@upb.ro


27 septembrie 2018

U.P.B inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la stabilirea eficacitatii maxime si a unui protocol de lucru in regenrearea osoasa raportata la zona anatomica unde exista defectul osos.

Universty Politehnica Bucharest itnents to submit a project on 01.10.2018, regarding the „Improvement of the design, biomechanics and interface with human body for external limb prosthesis”. To fulfill the project implementation UPB provides for the interested SME to become partners in the project, to transmit a letter of interes untill 27.09.2018 to University Politehnica Bucharest at the email: ioana.apostolescu@upb.ro.

The letter should contain
The justification of the company in the project,
Experience in similar projects

Potential contribution in the project activities:

A.1.Developing of a new design for external limb prosthesis.
A.2. Identifying the market potential for an improved external limb prosthesis
A3. Management and dissemination.

For supplementary information please see the website:
https://uefiscdi.ro/eeagrants-proiecte-colaborative-de-cercetare
or contact us at the e-mail : ioana.apostolescu@upb.ro


27 septembrie 2018

Anunț selecție parteneri din industrie pentru un proiect colaborativ de cercetare depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”

Universitatea Politehnica din București, prin Centrul pentru Stiinta Suprafetei si Nanotehnologie, inițiază un proiect colaborativ de cercetare ce urmează să fie depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”.

Proiectul își propune  dezvoltarea unor electrocatalizatori inovativi pe baza de grafena si Au, aliaj Pt-Au, Pt-Co contribuind la scaderea continutului de Pt din componenta pilelor de combustie tip PEM, in acelasi timp asigurand o activitate catalitica si durabilitate in timpul functionarii mult imbunatatita, cu cel putin 10%, in acest mod contribuind si la dezvoltarea/promovarea tehnologiilor ecologice pentru producerea energiei.

Se solicită potențialilor parteneri să trimită o scrisoare de interes către Universitatea Politehnica din București la adresa marius.enachescu@cssnt-upb.ro până la data de 30.09.2018, care să conțină o motivație a interesului în proiect și experiența în proiecte similare. Se dorește ca viitorii parteneri să aibă cunoștințe și experiență în cel puțin unul din următoarele domenii:  sinteze chimice de nanomateriale de tip Pt, PtAu, PtCo cu dimensiunea nanoparticulelor in domeniul 2-10 nm; sinteze pe baza de ablatie laser in lichide/lichide ionice pentru nanoparticule de tip Pt, PtAu, PtCo cu dimensiunea nanoparticulelor in domeniul 2-20 nm; functionalizare nanomateriale grafenice.

Pentru informații suplimentare, sunteți invitați să trimiteți un mail către:

marius.enachescu@cssnt-upb.ro


26 septembrie 2018

UPB inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea unui Centru de Competenta in domeniul Inteligentei Aritificiale pentru date de teledetectie hiperspectrale

Universitatea Politehnica București inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea unui Centru de Competenta in domeniul Inteligentei Aritificiale pentru date de teledetectie hiperspectrale.

Proiectul va fi depus în cadrul competitiei The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects, cu termen de depunere 01.10.2018. În vederea depunerii și implementării proiectului Universitatea Politehnică București solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 27.09.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email daniela.faur@upb.ro.

Scrisoarea de interes este de asteptat sa contina:

• justificarea interesului companiei în proiect ;
• experiența companiei în proiecte similare ;
• contribuția potențială în activitățile proiectului privind achizitia si prelucrarea datelor de teledetectie hiperspectrale, implementarea si validarea unor scenarii de utilizare a informatiei extrase din date in domenii precum: studiul vegetatiei, geologie si hidrologie.

Informatii suplimentare legate de competitive sunt disponibile la: https://uefiscdi.ro/eea-grants-proiecte-colaborative-de-cercetare
Pentru detalii va rugam sa ne contactați la adresa de email: daniela.faur@upb.ro


ANUNT PRIVIND REZULTATUL PROCEDURII DE SELECTIE

În conformitate cu prevederile:

  • OUG nr. 34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar Spațiul Economic European 2014-2021 și Mecanismului finanicar norvegian 2014-2021
  • Ordinului nr. 2840/6560/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar al Spațiului Economic European 2014- 2021 și Mecanismului financiar norvegian 2014-2021
  • Procedurii interne de selectare a partenerilor privaţi în cadrul proiectelor finanţate prin Programe Operaţionale (aprobată prin Hotărârea nr 20479/24.10.2016 și completată prin Hotărârea nr. 13204/23.07.2018)

Universitatea Politehnica București  anunta rezultatul procedurii de selectie a unui partener din mediul privat in vederea depunerii unei cereri de finantare pentru implementarea proictului “Centru de Competenta in domeniul Inteligentei Artificiale pentru date de teledetectie hiperspectrale.” Proiectul va fi depus în cadrul competitiei The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects.

Rezultatul procesului de evaluare și selectare a potențialilor parteneri este:

  1. Ecosystem Management & Consulting (EMC), declarat Admis.

26 septembrie 2018

Anunț selecție parteneri – U.P.B inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea unei rețele distribuite geografic de senzori de mediu pentru municipalitățile din România în vederea adoptării practice a tehnologiilor de către municipalități.

Universitatea Politehnica din București inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea unei rețele distribuite geografic de senzori de mediu pentru municipalitățile din România care va combina senzorii statici montați în oraș și senzori ce echipează drone ce sunt capabile să efectueze misiuni de zbor specifice în vederea adoptării practice a tehnologiilor de către municipalități, autorități și alți actori interesați.

Proiectul va fi depus în cadrul The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects, cu termen de depunere 01.10.2018. În vederea depunerii și implementării proiectului Universitatea Politehnica din București solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 28.09.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email alex.vulpe@radio.pub.ro.

Scrisoarea de interes va trebui să conțină:

• Justificarea interesului companiei în proiect
• Experiența în proiecte similare
• Contribuția potențială în activitățile proiectului:

A1. Dezvoltarea unei rețele statice de senzori pentru informații legate de calitatea aerului
A2. Dezvoltarea unei rețele mobile de senzori pentru informații legate de calitatea aerului fără ajutorul unui operator uman
A3. Dezvoltarea unei infrastructuri de date pentru extragerea datelor și vizualizarea informațiilor legate de calitatea aerului
A4. Pilotare și testare
A5. Diseminare și exploatare

Pentru informații suplimentare vă rugăm să accesați site-ul: https://uefiscdi.ro/eeagrants-proiecte-colaborative-de-cercetare sau să ne contactați la adresa de email: alex.vulpe@radio.pub.ro


26 septembrie 2018

Anunț selecție parteneri din industrie pentru un proiect colaborativ de cercetare depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”

Universitatea Politehnica din București, prin Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, inițiază un proiect colaborativ de cercetare ce urmează să fie depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”.

Proiectul își propune realizarea unui sistem complex bio-foto-electrochimic pentru tratarea apelor poluate cu compusi organici persistenti si metale grele. Functionalitatea proiectului va fi asigurata de de caracterul inovativ al electrozilor multifunctionali precum si al senzorilor de metale grele propusi. Eficienta sistemului va fi sporita de caracterul autonom ce rezulta din utilizarea simultana a proceselor de la anod si catod.

Se solicită potențialilor parteneri să trimită o scrisoare de interes către Universitatea Politehnica din București la adresa eleonoramihaelaungureanu@gmail.com până la data de 28.09.2018, care să conțină o motivație a interesului în proiect și experiența în proiecte similare. Se dorește ca viitorii parteneri să aibă cunoștințe și experiență în cel puțin unul din următoarele domenii: tratari ape reziduale/menajere, fabricare de electrozi funcionalizati, procese fotochimice.

Pentru informații suplimentare, sunteți invitați să trimiteți un mail către eleonoramihaelaungureanu@gmail.com.


26 septembrie 2018

Anunţ selecţie parteneri – U.P.B inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea tehnologiilor de eficientizare a puturilor de foraj pentru producerea energiei geotermal

Universty Politehnica Bucharest itnents to submit a project on 01.10.2018, regarding the next generation materials for high efficiency geothermal wells. To fulfill the project implementation UPB provides for the interested SME to become partners in the project, to transmit a letter of interes untill 26.09.2018 to University Politehnica Bucharest at the email: ioana.apostolescu@upb.ro.
The letter should contain
The justification of the company in the project,
Experience in similar projects

Potential contribution in the project activities:

A.1. Developing at a matrix to identify the principal problems for geothermal wells efficiency.
A.1. Developing of new sacrificial casing for geothermal wells.
A.2. Testing in situ the proposed coatings for sacrificial casings.
A.3. Developing of a matrix for sacrificial coatings coatings.
A5. Management and dissemination.

For supplementary information please see the website:
https://uefiscdi.ro/eeagrants-proiecte-colaborative-de-cercetare
or contact us at the e-mail : ioana.apostolescu@upb.ro


25 septembrie 2018

Anunț selecție parteneri din industrie pentru un proiect colaborativ de cercetare depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”

Universitatea Politehnica din București, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare, inițiază un proiect colaborativ de cercetare ce urmează să fie depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”.

Proiectul își propune unei unelte computaționale de calcul a scorurilor de securitate și protecție a datelor a firmelor și serviciilor. Funcționalitatea proiectului va fi suportată de o ontologie, inteligență artificială și concepte de învățare automată, iar unealta va fi disponibilă ca o platformă web și o aplicație mobilă.

Se solicită potențialilor parteneri să trimită o scrisoare de interes către Universitatea Politehnica din București la adresa florin.pop@cs.pub.ro până la data de 27.09.2018, care să conțină o motivație a interesului în proiect și experiența în proiecte similare. Se dorește ca viitorii parteneri să aibă cunoștințe și experiență în cel puțin unul din următoarele domenii: procesare sigură a informației, ontologii, inteligență artificială și învățare automată, sisteme de calcul cloud.

Pentru informații suplimentare, sunteți invitați să trimiteți un mail către florin.pop@cs.pub.ro.

Update: Pe baza scrisorii de interes primite de către Universitatea Politehnica din București din partea companiei S.C. BEIA CONSULT INTERNAȚIONAL S.R.L., scrisoare unică primită până pe data de 27.09.2018, decidem selecția companiei menționate pentru a participa ca partener în cadrul proiectului ce va fi depus în competiția “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare” 2018. Compania va duce la îndeplinire toate solicitările primite din partea coordonatorului de proiect.


25 septembrie 2018

Anunț selecție parteneri din industrie – UPB inițiază un proiect colaborativ de cercetare, care va fi depus în cadrul apelului “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare”

Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București inițiază un proiect colaborativ de cercetare ce va depus în cadrul apelului UEFISCDI “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare” (https://uefiscdi.ro/eea-grants-proiecte-colaborative-de-cercetare).

Proiectul își propune realizarea unui gateway inteligent care are scopul de a unifica tehnologiile și metodele de comunicație eterogene care stau la baza infrastructurii critice din societatea modernă. Acest lucru presupune colectarea datelor de la dispozitive de toate felurile (senzori IoT, telefoane mobile, dispozitive embedded) și agregarea și transmiterea lor către un backend, printr-o adaptare inteligentă a canalelor de comunicație folosite și a modului în care acestea sunt utilizate.

Termenul de depunere al proiectului este 01.10.2018, așa că se solicită potențialilor parteneri să trimită o scrisoare de interes către Universitatea Politehnica din București la adresa ciprian.dobre@cs.pub.ro până la data de 27.09.2018. Scrisoarea trebuie să conțină o motivație a interesului în proiect, experiența în proiecte similare (care susțin competențele firmei în domeniul vizat) și dovada capacității de a implementa o aplicație pilot de monitorizare a mediului înconjurător.

Pentru informații suplimentare, puteți trimite un mail către ciprian.dobre@cs.pub.ro.

Update: Pe baza scrisorii de interes primite de către Universitatea Politehnica din București din partea companiilor S.C. BEIA CONSULT INTERNAȚIONAL S.R.L. (in Romania) si a Celerway Communication AS (in Norvegia), scrisori unice primite până pe data de 27.09.2018, decidem selecția companiilor menționate pentru a participa ca partener în cadrul proiectului ce va fi depus în competiția “EEA Grants – Proiecte Colaborative de Cercetare” 2018. Cele două companii selectate vor duce la îndeplinire toate solicitările primite din partea coordonatorului de proiect.


23 septembrie 2018

Luni, 24 septembrie, UPB deschide noul an universitar 2018-2019, al 200-lea din istoria universității, pentru cei peste 30.000 de studenţi inscriși la cursuri

Luni, 24 septembrie, ora 10:00, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti (UPB) vă invită la festivitatea de deschidere a noului an universitar, manifestare care marchează totodată, generaţia cu numărul 200 a celei mai mari instituţii de învăţământ superior cu profil tehnic din ţară.

La eveniment vor fi prezenţi, alături de studenţii universităţii, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popaministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, ambasadori și reprezentanți din peste 20 de țări din Europa și alte 3 continente, cadre didactice, cercetători, precum şi multe alte personalităţi din mediul public și privat.

Anul acesta, evenimentul se va desfăşura în Noua AULĂ a universității aflată în campusul UPB (langă clădirea Bibliotecii Centrale).

Pe drept cuvânt, despre Universitatea Politehnica din Bucureşti s-ar putea spune că este cele mai mare oraş al inovaţiei, tehnologiilor avansate şi al excelenţei academice. Prin cei peste 30.000 de studenţi (6.000, doar în anul I) , angrenaţi în ciclul studiilor de licenţă, master sau doctorat, precum şi prin prezenţa constantă a acestora la cele mai mari provocări competiţionale din domeniul ingineriei mondiale, dar şi prin rezultatele remarcabile obţinute în fiecare an, Universitatea Politehnica din Bucureşti rămâne un etalon al mediului academic românesc şi un ambasador al României în întreaga lumeO dovasă în plus, o constituie şi faptul, că în vara acestui an, Universitatea Politehnica din București a fost ierarhizată în top 500 cele mai bune universități din lume în clasamentul intitulat „Academic Ranking of World Universities/ARWU”, cunoscut și ca ierarhizarea Shanghai.

Prin istoria celor 200 de ani ai Universităţii noastre, prin valorile care s-au format şi performat aici, prin cadrele didactice devotate excelenţei academice şi prin recunoaşterea internaţională de care se bucură, în anul său bicentenar şi în anul centenarului Marii Unirii, Universitatea Politehnica din Bucureşti rămâne un real pilon de susţinere al  ansamblului cultural, ştiinţific şi educaţional, românesc. Deschiderea noului an universitar, reprezintă totodată şi o nouă deschidere către universul cercetării ştiinţifice aprofundate, al creaţiei şi al inovării şi, am convingerea că, prin valoarea studenţilor noştri vom putea menţine, cel puţin alţi 200 de ani,  învăţământul academic românesc pe harta mondială a performanţei” a declarat Mihnea CostoiuRectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Este de menţionat faptul că, anul trecut UPB ocupa locul 22 la nivelul universităţilor Europei de Sud-Est, ierarhizarea fiind realizată de către SCImago Institutions Rankings, una dintre cele mai cunoscute resurse de ierarhizare a universităților la nivel mondial. În prezent, prin cele 15 facultăţi ale sale, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti şcolarizează un număr total de 30.000 de studenţi, dintre care 6.000 pășesc acum pentru prima oară pe treptele universităţii, 22 dintre aceştia fiind olimpici naţionali şi internaţionali ân perioada studiilor liceale.


23 septembrie 2018

Anunţ selecţie parteneri – U.P.B inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la prognoza generarii de energie electrica eoliana utilizand simulari numerice pe termen scurt si predictie Ensemble si de metode statistice

Proiectul va fi depus în cadrul “The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects”, cu termen de depunere 01.10.2018.
În vederea depunerii și implementării proiectului UPB solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 24.09.2018 către Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, la adresa de email emil.slusanschi@cs.pub.ro.

Scrisoarea de interes va trebui să conțină:

• Justificarea interesului companiei în proiect
• Experiența în proiecte similare
• Contribuția potențială în activitățile proiectului:

A.1. Realizarea unui sistem integrat de prognoza a vantului
A.2. Post-Procesarea statistica a datelor de prognoza a vantului
A.3. Evaluarea performantelor unei metode combinate de masuratori si simulari numerice
A.4. Management și diseminare.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să accesaţi site-ul: https://uefiscdi.ro/eea-grants-proiecte-colaborative-de-cercetaresau

să ne contactaţi la adresa de e-mail: emil.slusanschi@cs.pub.ro.


21 septembrie 2018

Anunț selecție parteneri – UPB inițiază un proiect de cercetare colaborativă. Proiectul va fi depus în cadrul The EEA Grants, cu termen de depunere 01.10.2018

Universitatea Politehnica din București

Departamentul Tehnologie Electronică și Fiabilitate,

inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la proiectarea și realizarea unei etichete adaptabile pentru asigurarea trasabilității produselor medicale precum și a aplicației corespunzătoare

Proiectul va fi depus în cadrul The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects, cu termen de depunere 01.10.2018. În vederea depunerii și implementării proiectului Universitatea Politehnica din București solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect prin transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 24.09.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email: marian.vladescu@upb.ro

Scrisoarea de interes va trebui să conțină:

  • Justificarea interesului companiei în proiect
  • Experiența în proiecte similare
  • Contribuția potențială în activitățile proiectului:

A.1. Proiectarea si realizarea unor holograme cu grad înalt de securizare

A.2. Proiectarea si realizarea unor etichete RFID

A.3. Integrarea într-un ansamblu (eticheta) holograma – RFID

A.4. Realizarea modelului experimental

A5. Validarea noii metode.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să accesați site-ul:

https://uefiscdi.ro/eea-grants-proiecte-colaborative-de-cercetare

sau să ne contactați la adresa de email: marian.vladescu@upb.ro


20 septembrie 2018

SELECTIE DE PARTENERI IN VEDEREA SCRIERII SI DEPUNERII UNUI PROIECT COLABORATIV DE CERCETARE IN CADRUL COMPETITIEI EAA GRANT – Cercetari privind trecerile de pesti pentru constructii hidrotehnice care intrerup continuitatea longitudinala a raurilor in Romania. GHID de alegere a solutiei pentru fiecare tip de obstacol

INVITAȚIE DE PARTICIPARE

  1. CONTEXTUL ANUNŢULUI ȘI TIPUL PROIECTULUI

Universitatea POLITEHNICA din BUCUREŞTI dorește să acceseze fonduri europene prin EEA Grants pentru desfășurarea proiectului Colaborativ Cercetari privind trecerile de pesti pentru constructii hidrotehnice care intrerup continuitatea longitudinala a raurilor in Romania. GHID de alegere a solutiei pentru fiecare tip de obstacol. In acest sens, Universitatea Politehnica din București caută un colaborator interesat, din mediul privat,

Durata proiectului: 24 luni;

Valoarea totala a proiectului: 1.400.000 euro.

  1. OBIECTIV GENERAL PROPUS AL PROIECTULUI
    Elaborarea și validarea unui ghid de alegere a soluțiilor de asigurare a continuității longitudinale a cursurilor de apa.
  2. OBIECTIVE SPECIFICE PROPUSE ALE PROIECTULUI
  3. a) OS1 Studiul legislatie referitoare la asigurarea continuitatii longitudinale a cursurilor de apa la nivel international, european si national si al speciilor de pești existente in apele interioare din Romania
    b) OS2 Invetariarea tipurilor de scari de pesti, cu descrierea acestora si prezentarea caracteristicilor determinante;
    c) OS3 Inventariere obstacolelor care intrerup continuitatea longituidinala a cursurilor de apa din Romania si aplicabilitatea trecerilor pentru pesti pentru acestea
  4. d) OS4. Elaborarea ghidului de alegere a trecerilor pentru pesti in functie de amplasament si tinand seama de aspectele topografice, geomorfologice, energetice si ecologice.
  5. e) OS5. Aplicare ghidului pentru o situatie practica si validarea acestuia pentru o constructie hidrotehnica.
  6. PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI PROPUSE IN PROIECT IN CARE VA FI IMPLICAT PARTENERUL
    Activitatea 1. Studiul proiectelor de scari de pesti realizate in Romania;
    Activitatea 2. Studiul modificarilor practice ale trecerilor pentru pesti impuse de variatia factorilor hidrologici, geologici si geografici;
    Activitatea 3. Elaborarea ghidului de alegere a trecerilor pentru pesti;
    Activitatea 4. Proiectarea si realizarea scarii de pesti pentru un amplasament ales;
  7. OBIECTIVUL ANUNŢULUI

UPB organizează selecţia unei entităţi private cu personalitate juridică, în calitate de Partener, în vederea depunerii cererii de finanţare şi, dacă este cazul, implementării proiectului mai sus menţionat. UPB doreşte colaborarea cu 1 (unu) partener care îndeplinește urmatoarele criterii de Calificare:

  1. Societate comerciala specializata in activitate de proiectare si consultanta, in domeniul lucrarilor hidroenergetice si hidrotehnice, cu o vechime in activitate de cel putin 10 ani.
  2. Societatea comerciala trebuie sa detina atestat emis de Ministerul Apelor si Padurilor privind competenta tehnica si profesionala de a efectua lucrari in urmatoarele domenii:

– intocmirea studiilor de gospodarirea apelor;

– elaborarea documentatiilor pentru obtinerea avizului/autorizatiei de gospodarire a apelor.

  1. Societatea comerciala trebuie sa detina atestat pentru studii, proiectare, consultanta pentru constructii hidrotehnice si gospodarirea apelor privind – ISO 9001:2015 – Management al calitatii și – ISO 14001:2015 – Management de Mediu
  2. Societatea comerciala trebuie sa aiba experienta de elaborare proiecte noi sau reabilitare pentru praguri de captare sau scari de pesti; cel putin 3 proiecte, din care cel putin unul elaborat in ultimii 3 ani. Pentru mai multe proiecte decat cerinta minima se acorda punctaj suplimentar, dar nu pentru mai mult de 5 proiecte.
  3. Experienta in elaborarea de proiecte pentru obiective de investitii, finantate din fonduri europene; cel putin 3 proiecte, din care cel putin unul elaborat in ultimii 3 ani. Pentru mai multe proiecte decat cerinta minima se acorda punctaj suplimentar, dar nu pentru mai mult de 5 proiecte.
  CRITERII PUNCTAJ MAXIM POSIBIL
1. Calificări generale Activitate de proiectare si consultanta, in domeniul lucrarilor hidroenergetice si hidrotehnice 25 puncte
Atestat emis de Ministerul Apelor si Padurilor privind competenta tehnica si profesionala de a efectua studii de gospodarirea apelor si de a elabora documentatiilor pentru obtinerea avizului/autorizatiei de gospodarire a apelor 25 puncte
2. Calificări şi abilităţi specifice Experienta de elaborare proiecte noi sau reabilitare pentru praguri de captare sau scari de pesti; cel putin 3 proiecte, din care cel putin unul elaborat in ultimii 3 ani 25 puncte
Experienta in elaborarea de proiecte pentru obiective de investitii, finantate din fonduri europene; cel putin 3 proiecte, din care cel putin unul elaborat in ultimii 3 ani 25 puncte
  Punctaj maxim  total 100 puncte

 

  1. DEPUNEREA DOCUMENTELOR

Organizațiile interesate să participe la selecție vor depune o Scrisoare de Interes, însoțită de documente justificative care să ateste modul de îndeplinire a Criteriilor de Calificare. Toate documentele menționate anterior se transmit în format electronic, prin e-mail, pe adresa gabriela.dumitran@upb.ro până la data de 24.09.2018, ora 24:00. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Dna. Gabriela Dumitran – Tel: 0741146060, E-mail:   gabriela.dumitran@upb.ro.

 

  1. SELECŢIA PARTENERILOR
    Selectarea participantului câştigător se va face în două etape:
    I) Verificarea eligibilităţii;
    II) Evaluarea dosarelor de participare declarate eligibile.
  2. VERIFICAREA ELIGIBILITĂŢII

În etapa de verificare a eligibilităţii, dosarul poate fi respins dacă:

  1. a) Documentaţia a fost primită după termenul limită de depunere;
  2. b) Documentaţia de participare nu conţine toate documentele solicitate
  3. c) Participantul se încadrează în situaţiile de excludere stipulate în Ghidul Solicitantului –
    Condiții specifice;
  4. d) Participantul este în stare de faliment sau pe cale de lichidare, nu are afacerile administrate de către tribunal, nu a început proceduri de aranjamente cu creditorii, nu are activitatea suspendată, nu este subiectul oricăror proceduri care se referă la astfel de situaţii, sau nu este în orice situaţie analogă provenind dintr-o procedură similară prevăzută în legislaţia şi reglementările naţionale în vigoare.
    EVALUAREA DOSARELOR DE PARTICIPARE DECLARATE ELIGIBILE

Evaluarea dosarelor de participare declarate eligibile se face conform grilei de evaluare. Dosarele vor fi punctate de la 1 la 100 conform grilei. Vor fi declaraţi „admişi” participanţii care întrunesc un punctaj de cel puțin 70 de puncte. Vor fi declaraţi „respinşi” participanţii care nu întrunesc 70 de puncte. Va fi declarat câştigător participantul „admis” care întrunește numărul cel mai mare de puncte.

În cazul retragerii câşigătorului se va putea solicita pentru parteneriat următorul participant „admis” pe categoria vizată.

În caz de egalitate a punctajului participanţilor, departajarea se va face în ordine pe baza următoarelor criterii:

  1. experienţa şi performanţa în domeniul de activitate al participantului, relevantă pentru implementarea proiectului;
  2. gradul de înţelegere a obiectivelor proiectului, posibilitatea de implicare în activități, valoarea adăugată a parteneriatului şi capacitatea de atingere a rezultatelor aşteptate ca urmare a implementării proiectului;
  3. calitatea resursei umane care va fi implicată în procesul de implementare a proiectului.
  4. ANUNŢAREA ŞI PUBLICAREA REZULTATELOR

Anunţarea rezultatelor procesului de evaluare a dosarelor de participare se face în termen de o zi lucrătoare de la data finală de depunere a dosarelor, prin notificare pe e-mail.

  1. SOLUŢIONAREA CONTESTAŢIILOR

Eventualele contestaţii se pot depune în termen de o zi lucrătoare de la data comunicării rezultatelor şi vor fi soluţionate de Comisia de contestaţii.

  1. INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Informaţii suplimentare privind procedura de selecţie pot fi obţinute, de luni până vineri, în intervalul 9:00-15:00 la telefon Dna. Gabriela Dumitran – Tel: 0741146060, E-mail:   gabriela.dumitran@upb.ro.

  1. CALENDARUL PROCEDURII DE SELECȚIE

Publicarea anunțului de selecție      – 20.09.20118
Înscrierea dosarelor     –    20.09.2018-24.09.2018 ora 24:00
Evaluarea dosarelor și publicarea rezultatelor parțiale   –  25.09.2018
Depunerea contestațiilor   –  26.09.2018 pana la ora 14:00
Evaluarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale   –  27.09.2018 ora 10:00

Director grant: Conf.dr.ing. Popa Bogdan


20 septembrie 2018

UPB este implicata intr-un proiect de cercetare colaborativă în domeniul neuro-protezelor cu piele artificiala si feedback senzorial. Proiectul este în cadrul EEA NORWAY Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects

Universitatea Politehnica București este implicata intr-un proiect de cercetare colaborativă în domeniul neuro-protezelor cu piele artificiala si feedback senzorial. Proiectul este în cadrul EEA NORWAY Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects.

În vederea implementării proiectului, Universitatea Politehnică București in calitate de C.O. solicită firmelor interesate să devină parteneri în proiect, transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 24.09.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email octavdontu@gmail.com.

Scrisoarea de interes va trebui să conțină:

  • Justificarea interesului companiei în proiect
  • Experiența în proiecte similare
  • Contribuția potențială în activitățile proiectului:
  • Experimentarea funcțională a structurii mecanice, echipată cu piele artificială;
  • Testare funcțională și optimizare a neuro-protezei și a sistemului de control feedback;
  • Suport la montarea neuro-protezei pe pacient și conectarea acesteia la sistemul acestuia;
  • Evaluarea și optimizarea parametrilor electrici necesarI neuro-protezei.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la adresa de email –  octavdontu@gmail.com.


18 septembrie 2018

U.P.B inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea tehnologiilor de captare CO2 prin procese pre- şi post-combustie şi testarea lor în cadrul diferitelor industrii energetice şi non-energetice

Universitatea Politehnica București inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la dezvoltarea tehnologiilor de captare CO2 prin procese pre- şi post-combustie şi testarea lor în cadrul diferitelor industrii energetice şi non-energetice. Proiectul va fi depus în cadrul “The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects”, cu termen de depunere 01.10.2018.
În vederea depunerii și implementării proiectului UPB solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 20.09.2018 către Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, la adresa de email crisflor75@yahoo.com.
Scrisoarea de interes va trebui să conțină:
Justificarea interesului companiei în proiect
Experiența în proiecte similare
Contribuția potențială în activitățile proiectului:
A.1. Dezvoltarea şi realizarea tehnologiei pe membrane
A.2. Parametrizarea procesului de absorbţie chimică şi selectarea solventului chimic
A.3. Testarea instalaţiei hibrid de absorbţie chimică la diferiţi parteneri END User
A.4. Modelarea şi simularea în vederea optimizării procesului hibrid de captare CO2
A5. Management și diseminare.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să accesaţi site-ul:
https://uefiscdi.ro/eeagrants-proiecte-colaborative-de-cercetares
sau să ne contactaţi la adresa de e-mail : crisflor75@yahoo.com


17 septembrie 2018

ENGAGE STUDENTS – Promoting social responsibility of students by embedding service learning within HEIs curricula (2018-2021)

The ENGAGE STUDENTS project focuses on social responsibility of higher education institutions at student and teacher level. Strengthening the social dimension in education has been an important European priority (COM(2006) 208 final, 2013/C 168/02), that has been accentuated even further by the Commission in the renewed EU agenda for Higher Education.

Press Release


15 septembrie 2018

UPB, gazda ediţiei a-XIV-a a “Bucharest 2018 Symposium on Microgrids”

Resursa energetică, o provocare continuă pentru oamenii de ştiinţă

Strategii la nivel mondial privind reducerea emisiilor cu efect de seră. Noi abordări în domeniul surselor regenerabile de energie şi eficienţă energetică. Dezvoltarea soluţiilor de stocare a energiei prin panouri fotovoltaice pentru o mai bună gestionare a surselor de energie intermitente. Acestea au fost doar câteva dintre temele amplului eveniment cu largă participare internaţională – “Bucharest 2018 Symposium on Microgrids” desfăşurat în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Pe durata primei săptămâni a lunii septembrie, Universitatea Politehnica din București a fost gazda ediției a 14-a a simpozionului internațional intitulat “Bucharest 2018 Symposium on Microgrids”, manifestare care a atras cei mai renumiți specialiști la nivel internațional din domeniul energiei, pentru a disemina experiența lor privind cele mai bune practici, exemple de succes, provocările și oportunitățile oferite de microrețelele – o paradigma recenta a utilizării surselor de energie.

120 de participanţi din 27 de ţări

Participanții sunt selectați și invitați de Comitetul Internațional de Coordonare al Simpozionului pe baza recunoașterii profesionale a acestora pe plan mondial. Inițiat în anul 2005 la Universitatea din Berkley, California, sub coordonarea domnului Chris Marnay, Simpozionul de Microrețele este cel mai vechi și cel mai renumit eveniment care reunește într-un același forum specialiști din universități, laboratoare de cercetare, industrie, elaboratori de politici energetice și autorități de reglementare pentru a dezbate soluțiile privind dezvoltarea microsistemelor de energie electrică. Ediția de anul acesta a tras 120 de participanți din 27 de țări, constituind un record de participare si interes. Printre aceștia se mai menționează Prof. Mohammad Shahidehpour – Illinois Institute of Technologies și Prof. Nikos Hatziargyriou – NTU Athens. La deschidere au participat domnul profesor Anton Anton – Ministrul Energiei și domnul profesor Ioan Dumitrache – membru al Academiei Române.  Programul și materialele prezentate la simpozion sunt disponibile pe pagina web la adresa http://microgrid-symposiums.org/.

Ediția din acest an a simpozionului a beneficiat de un tur al laboratoarelor din UPB unde se studiază de peste 10 ani proiectarea și modalitățile de operare a microrețelelor, atât la tensiune continuă (MicroDERLab) cat și hibride. Mai mult, s-au reiterat posibilitățile multiple de utilizare a contoarelor inteligente în format USM (unbundle smart meter) pentru coordonarea funcționării prosumatorilor în configurație de microrețea, un domeniu în care UPB și-a construit un renume în Europa prin proiectele de cercetare în care este partener. Panelul de tehnologii emergente relevante pentru microrețele a fost, de asemenea, foarte apreciat, cu contribuții de la Siemens, RTDS, Nokia, PSL, Typhoon HIL, ABB, Microgrid Lab sau EDP”, a declarat Mihaela Albucoordonator MicroDERlab (UPB) şi co-chair al  Bucharest 2018 Symposium on Microgrids.

Panourile fotovoltaice devin din ce în ce mai atractive

Strategiile la nivel mondial privind reducerea emisiilor cu efect de seră au la bază sprijinirea integrării surselor regenerabile de energie și eficiența energetică. Totodată, fiabilitatea rețelelor electrice și continuitatea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor constituie indicatori de calitate în contextul în care omenirea este dependentă din ce în ce mai mult de energia electrică. Rețelele electrice de dimensiuni mari sunt vulnerabile la fenomenele meteorologice sau la alți factori de natură tehnică, ceea ce face ca uneori să existe întreruperi lungi în alimentarea cu energie electrică.

Pe de altă parte, panourile fotovoltaice devin din ce în ce mai atractive nu numai pentru marii investitori ci și pentru consumatorii mici, iar soluțiile de stocare fac posibilă gestionarea eficientă a surselor de energie intermitente. Centralele electrice în cogenerare de înaltă eficiență, ce asigură atât energie electrică cât și energie termică, completează imaginea privind dezvoltarea infrastructurilor locale energetice” a precizat Lucian Tomaconferențiar în cadrul Departamentului de Sisteme Electroenergetice din UPB şi membru in comitetul de organizare al acestei ediții a simpozionului.

În acest context, subiectul “microsisteme energetice” este intens dezbătut de specialiști, iar soluțiile dezvoltate au menirea nu numai de a restructura infrastructurile actuale de mari dimensiuni ci și de a face posibilă alimentarea cu energie electrică a consumatorilor izolați.

Fiind originară din Europa, unde microrețelele încă nu sunt dezvoltate la nivel comercial, așa cum se poate vedea pe alte continente (e.g. America de Nord sau Asia), am avut un entuziasm particular în a descoperi realizările la nivel internațional și în a schimba opinii privind rolul microrețelelor în dezvoltarea comunităților locale de energie, un subiect de mare interes și pentru Comisia Europeană” menţionează  prof. dr. Maria Brucollispecialist în cadrul EDF Energy R&D UK Centre si co-chair al Bucharest 2018 Symposium on Microgrids.

Simpozionul de microrețele atrage cei mai renumiți experți in domeniu la nivel internațional. Două aspecte cheie mi-au atras atenția anul acesta: a) prezentările legate de topologia și caracteristicile sistemelor electroenergetice ambarcate (n.r. pe vapoare), care constituie cele mai bune exemple de microrețele care sunt izolate de rețelele electrice publice, având în vedere faptul că acestea trebuie să funcționeze independent pe termen lung, să fie robuste, fiabile și eficiente; acestea sunt de fapt și caracteristicile principale ale unei microrețele; b) sesiunea Local Energy Communities (Comunități Locale de Energie) a fost foarte bine organizată și a asigurat un echilibru între opiniile experților privind multiplele provocări care întârzie crearea sistemelor energetice la nivelul consumatorilor sau comunităților. Acest subiect este intens dezbătut atât în Europa cât și în America de Nord„ a concluzionat  Farid Katiraeidirector Quanta Technologies, Ontario-Canada.

Despre UPB

            Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti este cea mai mare și cea mai veche universitate tehnică din țară și printre cele mai prestigioase universități din România. Tradiția instituției noastre, dezvoltat în aproape 200 de ani prin efortul de institutori cel mai important națiunii și a generațiilor de studenți, nu este singurul motiv convingător. Astăzi, Universitatea POLITEHNICA din București, trece printr-un proces continuu de modernizare, fiind implicat într-un dialog permanent cu marile universități din Europa și peste tot în lume.


12 septembrie 2018

UPB își exprimă intenția de a stabili un parteneriat entități private în vederea implementării unui proiect finanțat prin EEA and Norwegian Financial Mechanisms

Universitatea Politehnica București își exprimă public intenția de a stabili un parteneriat cu entități private, conform art.24 din ORDIN nr. 2840 din 31 octombrie 2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar al Spaţiului Economic European 2014-2021 şi Mecanismului financiar norvegian 2014-2021 în vederea implementării unui proiect  finanțat prin EEA and Norwegian Financial Mechanisms.

În acest scop Universitatea Politehnică București așteaptă transmiterea unei scrisori de interes până cel târziu în data de 20.09.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email: florin.rusca@upb.ro.

Informații suplimentare puteți afla accesați site-ul: https://uefiscdi.ro/eea-grants-proiecte-colaborative-de-cercetare sau – AICI


11 septembrie 2018

1st Multiplier Event – EMBRACING CHANGE IN EDUCATING BUSINESS, ENGINEERING AND ENTREPRENEURSHIP STUDENTS:FROM TEACHER- CENTERED TO STUDENT-CENTERED LEARNING – AN INTERCULTURAL VIEW

1st   Multiplier Event – EMBRACING CHANGE IN EDUCATING BUSINESS, ENGINEERING AND ENTREPRENEURSHIP  STUDENTS:FROM TEACHER- CENTERED TO STUDENT-CENTERED LEARNING – AN INTERCULTURAL VIEW

Invitation Multiplier Event E1 12Oct2018 v1


10 august 2018

Nopți cu Stația NASA deasupra Bucureștiului

Stația Spațială Internațională (SSI) va fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul Capitalei

În această seară, Stația Spațială Internațională va putea fi văzută deasupra Bucureștiului la ora 21:08. Stația va apărea ca un punct luminos pe cer și poate fi urmărită în fiecare seară până pe 22 august. Astăzi, staţia va apărea deasupra orizontului la o elevaţie de 12 grade Vest-Sud-Vest şi după 3 minute va dispărea în direcţia Sud. NASA a pregatit chiar și o modalitate prin care poți fi notificat prin email sau sms cu câteva ore înainte de momentul în care stația traversează o anumită regiune geografică. Site-ul unde te poți înregistra pentru a fi notificat când stația va trece pe deasupra României este Spot The Station și oferă 4.600 de locații diferite, printre care și România (doar pentru orașele București, Constanța, Iași și Miercurea-Ciuc).

Din 2014, România a devenit co-proprietar al Stației Spațiale Internaționale, iar statul român a contribuit activ la misiunile spaţiale cu nano-sateliţi.  

„În 2014, în timpul mandatului de ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Știinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, am avut onoarea să particip, alături de Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială (ISEF), desfășurat la Washington D.C. În acest context, am avut oportunitatea să pledez pentru intensificarea cooperării dintre state în procesul de explorare spaţială, iar SUA a prelungit finanțarea funcționării Stației Spațiale Internaționale (SSI) cu încă cinci ani, din 2020 până în 2025. La vremea respectivă, în urma discuțiilor purtate cu oficialii Casei Albe, precum și cu Charles Boldon, administratorul NASA, România a fost acceptată să facă parte din proiectul SSI. 

Mai târziu, Consiliul Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA), reunit la Luxemburg, a adoptat aderarea țării noastre la două programe opționale ESA: dezvoltarea celei mai noi rachete europene – Ariane 6 și programul de exploatare a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Astfel, România a devenit al 12-lea stat european implicat în program şi a 16-a ţară din lume parte din consorţiul Staţiei Spaţiale. Totodată, proiectul SSI vizează reluarea de către SUA a sistemelor de transport echipaj uman spre stație, acțiune preconizată pentru anul viitor. 

În prezent, în România au loc mai multe experimente și acțiuni suport pentru zbor cu echipaj uman în microgravitație, fiind planificată și lansarea de microsateliți de la bordul SSI. Industria aeronautică din România, prin cercetătorii săi de valoare incontestabilă, devine din ce în ce mai vizibilă și atractivă pe plan internațional și are un potențial real de creștere pe o piaţă competitivă şi în continuă dezvoltare”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București.


10 august 2018

ANUNT PRIVIND REZULTATUL PROCEDURII DE SELECTIE

În conformitate cu prevederile:

  • OUG nr. 34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar Spațiul Economic European 2014-2021 și Mecanismului finanicar norvegian 2014-2021
  • Ordinului nr. 2840/6560/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 34/2017 privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar al Spațiului Economic European 2014- 2021 și Mecanismului financiar norvegian 2014-2021
  • Metodologia privind selectia partenerilor pentru proiectele finantate din fonduri europene al caror beneficiar este Universitatea Politehnica Bucuresti, nr.5/19.06.2018.

Universitatea Politehnica București  anunta rezultatul procedurii de selectie a unui partener din mediul privat in vederea depunerii unei cereri de finantare pentru implementarea proiectului cu titlul “Neuroproteza de antebrat echipata cu piele artificiala si feedback senzorial.” Proiectul va fi depus în cadrul competitiei The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects.

Rezultatul procesului de evaluare și selectare a potențialilor parteneri este:

  1. AREUS TECHNOLOGY SRL, declarat Admis.

27 Iulie 2018

Conferinţa Naţională pentru elevi şi studenţi 2018 Extemporal la Inginerie – 200 de liceeni, studenţi ai UPB pentru o săptămână

Conferinţa Naţională pentru elevi şi studenţi 2018

Extemporal la Inginerie – 200 de liceeni, studenţi ai UPB pentru o săptămână

Chiar dacă ne aflăm în mijlocul vacanţei de vară, 200 de liceeni din întreaga ţară au spus prezent unui proiect educativ inedit, dezvoltat de către Universitatea Politehnica din Bucureşti. Prima Conferinţă Naţională, dedicată elevilor din liceele româneşti , se va desfăşura la Bucureşti , în perioada 19-24 august. Acestora li se vor alătura şi 50 de studenţi ai UPB şi împreună vor încerca să depăşească etapele unui adevărat Extemporal la Inginerie.

Astfel, catalogul Conferinţei Naţionale pentru elevi şi studenţi 2018 va fi strigat pentru prima oară în dimineaţa zilei de 19 august, iar pentru o săptămână, cei 200 de elevi vor lua parte la o serie largă de activităţi social-educative, menite să fie un preambul al unei posibile integrări în mediul universitar din cadrul Politehnica din Bucureşti. Printre aceste activităţi se numără vizitarea de către elevi a campusului universitar, a facultăților UPB și a centrelor de cercetare, experimentarea vieții de student prin participarea la cursuri și laboratoare, la conferințe tematice, dezbateri și training-uri menite să contribuie atât la dezvoltarea lor personală, cât și profesională. Nu vor lipsi nici serile de teatru şi film, dar nici seara petrecerii de rămas bun.

La rândul lor, cei 50 de studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, care au ales să participe la acest proiect, vor oferi sprijin în derularea tuturor activităţilor integrate în acest amplu program motivaţional. Mai mult, studenţii le vor împărtăşi elevilor propriile impresii despre viaţa de student la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi vor participa la training-uri speciale axate pe dezvoltarea personală şi profesională.

La împlinirea a două secole de existență a Universității Politehnica din București, ne-am propus să introducem între activitățile noastre inițiative care să arate – atât studenților noștri, cât și tinerilor liceeni – valorile și experiențele care pot fi trăite în cadrul comunității noastre academice, Conferinţa Naţională pentru elevi şi studenţi 2018 fiind o astfel de inițiativă” a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Acesta a adăugat că “sperăm să putem oferi celor peste 200 de liceeni, un mic fragment din ceea ce înseamnă viața de student – cu provocările, plăcerile și întâmplările memorabile pe care le presupune studenția. Vom introduce elevii de liceu în atmosfera ingineriei și a ceea ce înseamnă să soluționezi probleme pentru binele comun al societății. Credem că va fi o experiență de neuitat pentru cei care vor participa și un exemplu elocvent pentru cei care vor să urmeze studii și o carieră în domenii tehnice” .

Este de menţionat faptul că înscrierea liceenilor, precum şi a celor 50 de studenţi,  la Conferinţa Naţională pentru elevi şi studenţi 2018 s-a realizat pe baza completării unor formulare on-line ce au fost deschise pe site-ul instituţiei de învăţământ superior, la mijlocul lunii iulie . De asemenea, precizăm faptul că toate costurile aferente cazării și mesei tuturor participanților la Conferinţa Naţională pentru elevi şi studenţi 2018 sunt asigurate de către organizator. Proiectul se va derula în campusul universitar Regie din Bucureşti, în perioada 19-24 august.


27 Iulie 2018

Universitatea POLITEHNICA din București este clasată în topul Shanghai al celor mai bune 500 universități din lume

Universitatea Politehnica din București a fost ierarhizată în top 500 cele mai bune universități din lume în clasamentul intitulat „Academic Ranking of World Universities/ARWU”, cunoscut și ca ierarhizarea Shanghai.

În domeniul automaticii, universitatea a fost clasată ca fiind prima la nivel național și în top 151-200 la nivel internațional. De asemenea, în domeniul ingineriei chimice, UPB ocupă primul loc la nivel național și este clasată în top 201-300 în topul universităților la nivel mondial. În domeniul ingineriei electrice și electronicii UPB a ocupat tot locul 1 la nivel de țară, poziționându-se în primele 400 de universități la nivel mondial. În fizică și inginerie energetică UPB este clasată ca fiind prima la nivel național și în topul 500 al universităților la nivel mondial. În toate aceste date, topul Shanghai confirmă locul Universității Politehnica din București ca fiind cea mai mare universitate cu profil tehnic din țară.

Pentru a efectua clasificarea pe domenii de studiu, topul Shanghai a utilizat ca indicatori numărul de publicații elaborate de autori din instituții într-un domeniu de studiu în perioada 2012-2016, împreună cu numărul de citări ale lucrărilor publicate de către instituții și colaborările internaționale în plan științific.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a explicat că universitățile din România prezente în topul Shanghai sunt – nu din întâmplare – și cele mai prolifice universități la nivel național. „Cred că este o reușită pentru universitățile din România să ne încadrăm în top 500 al universităților la nivel internațional. În ceea ce privește UPB, încercăm în fiecare an să împingem limita a ce putem face pentru a crește indicatorii de performanță ai universității. Comunitatea noastră s-a dovedit extrem de energică în ultimii ani și a produs, în mod consistent, articole științifice de valoare cu care ne mândrim în întreaga lume”.

Universitatea Politehnica din București este cea mai prolifică universitate cu profil tehnic din România. Prezentă an de an în clasamentele academice internaționale, universitatea este recunoscută ca cea mai importantă școală de ingineri din țară, dar și ca centru de cercetare cu proiecte care se extind dincolo de nivelul regional. De-a lungul acestui an academic, UPB va celebra 200 de ani de existență cu o serie impresionantă de proiecte și evenimente care vor viza să transforme atât universitatea, cât și modul în care este privit învățământul superior tehnic la nivel național.

DESPRE UPB

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti este cea mai veche si prestigioasa scoala de ingineri din Romania.

Traditia institutiei noastre, acumulata in cei 200 de ani prin eforturile unora dintre cei mai mari dascali ai neamului, dar si ale generatiilor de studenti, nu reprezinta insa singurul argument convingator. Astazi, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti cunoaste un continuu proces de modernizare, aflandu-se intr-un permanent dialog cu mari universitati din lume.

Misiunea Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti a fost gandita ca o imbinare de educatie, cercetare si inovatie, fapt ce reprezinta cheia catre o societate si o economie a cunoasterii. Crearea cunoasterii in primul rand prin cercetare stiintifica, raspandirea ei prin educatie si instruire profesionala, diseminarea ei prin tehnologia informatiei si utilizarea inovatiei tehnologice, sunt elemente care definesc distinctivitatea universitatii.


27 Iulie 2018

Universitatea POLITEHNICA din București, în calitate de beneficiar al proiectului „Procese și sisteme operaționale pentru tratarea și valorificarea materială și energetică a deșeurilor -PROVED”, a organizat la Rectorat UPB-Sala Senatului, o întâlnire de lucru

În data de 26 iulie 2018, Universitatea POLITEHNICA din București, în calitate de beneficiar al proiectului „Procese și sisteme operaționale pentru tratarea și valorificarea materială și energetică a deșeurilor -PROVED”, a organizat la Rectorat UPB-Sala Senatului, o întâlnire de lucru împreună cu partenerii săi S.C. ECOBIHOR și S.C. IRIDEX GROUP PLASTIC.

La eveniment au participat:
• Domnul Gigel PARASCHIV – Secretar de Stat în Ministerul Educației Naționale.
• Doamna Florentina TĂNĂSOIU – consilier superior DGDSCSP-Direcția Gestionarea Deșeurilor-Ministeriul Mediului
• Doamna Laurenția Cătălina GUSVAN – director general Direcția Generală Servicii Publice-PMB,
• Domnul Adrian BADEA – Președinte Academia Oamenilor de Știință din România și Vicepreședinte al Consiliului Național pentru Cercetare Stiințifică din România
• Doamna Ecaterina ANDRONESCU – Președinte Senat Universitatea POLITEHNICA din București
• Domnul Tudor PRISECARU – Prorector Universitatea POLITEHNICA din BUCUREȘTI

Eveminentul a reprezentat un bun prilej pentru noi dezbateri privind problematica gestionării deșeurilor solide în România dar și Aplicarea principiilor dezvoltării durabile implică o nouă abordare privind deşeurile utilizând concepte de bază ecologice pentru a cântări cu precizie proiectele propuse în acest domeniu cu resursele de mediu existente. Resursele regenerabile şi neregenerabile şi serviciile asigurate de către componentele Capitalului Natural constituie suportul pentru producţia de bunuri şi servicii furnizate capitalului socio-economic uman, influenţând direct calitatea sanătăţii populaţiei.
În acest sens noua strategie privind gestionarea deşeurilor în România propune cadrul de măsuri care să asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe producţie şi consum la un model bazat pe prevenirea generării deşeurilor şi utilizarea materiilor prime din industria de valorificare, asigurând astfel prezervarea resurselor naturale naţionale, creînd premisele reconcilierii imperativelor economice şi “de mediu”.
Proiectul PROVED este cofinanțat din Program Operational Competiticitate 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Acțiunea 1.2.3 –Parteneriate pentru transfer de cunoștințe.

PDF – Comunicat de presa 27.08.2018


26 Iulie 2018

Anunt selectie parteneri – UPB inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la realizarea unei Neuroproteze de antebrat echipata cu piele artificiala si feedback senzorial

Universitatea Politehnica București inițiază un proiect de cercetare colaborativă referitor la realizarea unei Neuroproteze de antebrat echipata cu piele artificiala si feedback senzorial.

Proiectul va fi depus în cadrul competitiei The EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects, cu termen de depunere 01.10.2018. În vederea depunerii și implementării proiectului Universitatea Politehnică București solicită întreprinderilor interesate să devină parteneri în proiect transmiterea unei scrisori de interes împreună cu dosarul de participare (conf documentatiei anexate) până cel târziu în data de 09.08.2018 către Universitatea Politehnica din București, la adresa de email octavdontu@gmail.com, sau la registratura UPB, din str. Splaiul Independentei, nr 313, sector 6, Bucuresti, pentru prof Octavian Dontu, Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica.

Mai multe detalii gasiti AICI 


13 Aprilie 2018

InoLearn4BEEs ERASMUS+ 2014-2020

Universitatea POLITEHNICA din București în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei (RO), S.C. Avantera srl (RO), Universitatea “Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria), Universitatea Tehnică din Kosice (Slovacia) si Universitatea Maria Curie-Sklodowska din Lublin (Polonia) au demarat, începând cu luna noiembrie 2017, proiectul “InoLearn4BEEs”  ERASMUS+, 2014-2020.

Proiectul propune un mecanism inovator  ce îmbunătățește educația antreprenorială a studenților din domeniul Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor (BEE). Sunt vizate metodologii moderne de predare-învățare, centrate pe student, și crearea unor parteneriate durabile cu actori din mediul de afaceri din diverse industrii,  cu impact pozitiv asupra educației digitale și a competențelor transevarsale dobândite de studenți.

Printr-un parteneriat internațional între Ro, Bg. SK, și PL, se urmărește crearea unui mediu inovativ de învățare care să permită  dezvoltarea competențelor sociale și interculturale ale studenților, gândirea critică și dobândirea de abilități de învățare în mediul on-line.

Proiectul se derulează  pe o perioadă de 30 luni și cuprinde:

  • Modernizarea curriculei universitare din domeniul educației antreprenoriale prin utilizarea metodelor moderne de predare-învățare centrate pe student, în contextul multicultural format din Romania, Bulgaria, Slovacia, si Polonia.
  • Dezvoltarea cunoștințelor și a abilităților antreprenoriale ale studenților prin implicarea a 74 de reprezentanți de la companii, firme, asociații nonguvernamentale, si entități publice în procesul educațional
  • Stimularea competențelor digitale și abilităților de gândire critică a 250 studenți din domeniul Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor prin expunerea la experiențe de învățare interdisciplinare și interculturale, în contextul partenerilor implicați din Romania, Bulgaria, Slovacia, si Polonia.
  • Organizarea a 4 evenimente de diseminare și multiplicare a rezultatelor proiectului (Slovenia Romania, Bulgaria și Polonia) cu un grup țintă de 150 de participanți.

Pentru informații suplimentare privind derularea proiectului și participarea la activitățile de învățare vă rugăm să contactați echipa proiectului la adresa de email: bogdan.fleaca@upb.ro

Comunicat UPB InoLearn4BEEs


8 Martie 2018

100 de ani de inventică românească la Universitatea POLITEHNICA din București

100 de ani de inventică românească la Universitatea POLITEHNICA din București

Institutul Cultural Român (ICR) și Universitatea Politehnica din București (UPB) organizează luni, 12 martie, evenimentul „100 de ani de inventică româneacă”, care se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul AN 010 ”Radu Voinea” – clădirea Rectoratului UPB cu începere de la ora 17:00.

Manifestările se vor afla și sub egida aniversării de căre UPB a 200 de ani de la primele cursuri de inginerie din România, cursuri organizate de către Gheorghe LAZĂR, în 1818, pe lăngă mânăstirea Sfântu Sava din București.

Agenda evenimentului cuprinde:

• prezentarea volumul „100 de inovatori români”, apărut la editura ICR,
• o expoziție de inventică de ultimă generație, cu invenții și inovații realizate de profesori și cercetători din UPB,
• proiecția a două filme documentare (producător executiv Mihai Vișinescu) despre personalitatea marcanta a lui Anghel Saligny și Nicolae Vasilescu Karpen, pionieri ai ingineriei naționale și mondiale, a căror amprentă asupra modernizării României este de necontestat.

În deschidere vor vorbi domnul Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București și doamna Liliana ȚUROIU – Președintele Institutului Cultural Român.

Colaboarea dintre Institutul Cultural Român și Universitatea Politehnica din București a plecat de la premisa că inovația și creativitatea, științifică sau artistică, sunt esențiale în definirea profilului cultural identitar al României. Deschiderea față de o zonă academică, alta decât cea tradițională vizată de ICR, este un demers de deschidere către un public mai larg, mai ales în contextul în care arta și tehnologia au deja o tradiție de influențare reciprocă.

„Cartea „100 de inovatori români” este o plăcută surpriză. Departe de ariditatea unui unui dicționar obișnuit, autorii au ales o cale potrivită: cea a unui veritabil spectacol transdisciplinar al inteligenței și creativității personalităților române sau de origine română, de la literatură la știință, de la tehnică la filozofie, de la estetică la fizică teoretică.” scrie în prefața volumului Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române.

Din volumul „100 de inovatori români” sunt prezentați publicului 17 personalități remarcabile care au avut o activitate în strânsă legătură cu istoria Politehnicii din București: Anghel Saligny, Nicolae Vasilescu-Karpen, Spiru Haret, Ion Mincu, Gogu Constantinescu, Traian Lalescu, Constantin Budeanu, Simion Stoilow, Aurel Perșu, Mihail Manoilescu, Petre Sergescu, Alexandru Proca, Elie Carafoli, Costin D. Nenițescu, Ion I. Agârbiceanu, Șerban Țițeica, Justin Capră.

Expoziția de inventică propune publicului prezentarea unor dispozitive medicale destinate neurochirurgiei (implanturi și grefe pentru cranioplastie), echipamente pentru industria chimică dar și lucrarea „Invențiile, tezaurul României” realizată de Forumul Inventatorilor Români. Sunt prezentate și inovații cu care Universitatea Politehnica a participat la Salonului de invenții de la Bangkok, carea a avut loc în perioada 1-7 februarie 2018.

Institutul Cultural Român
Direcția Comunicare și IT
Tel: 031 7100 625,
E-mail: biroul.presa@icr.ro
Site: www.icr.ro

Universitatea Politehnica din București
Relații Publice UPB
Tel: 021 402 9465
E-mail: relatii.publice@upb.ro
Site: www.upb.ro


6 Martie 2018

Studenții UPB au obținut medalii de aur si argint la cea de-a XII-a ediție a Olimpiadei de Matematică a Studenților din Sud-Estul Europei SEEMOUS 2018

Universitatea Politehnica din Bucureşti a obţinut în cadrul celei de-a XII-a ediții a Olimpiadei de Matematică a Studenților din Sud-Estul Europei (SEEMOUS 2018), dedicată studenţilor din anii I şi II, două medalii de aur şi trei medalii de argint.

Ediţia din acest an a Olimpiadei de Matematică a Studenților din Sud-Estul Europei (SEEMOUS 2018), dedicată studenţilor din anii I şi II, a avut loc la Iași în perioada 27 februarie – 4 martie 2018. La competiţie au participat studenţi din 21 de universități din Bulgaria, Grecia, România, Argentina, Cehia, Turkmenistan și Rusia, ultimele patru fiind țări invitate. Echipa Universității Politehnica din Bucureşti, coordonată de către Prof. drIoana Luca (Leader) şi Asist. dr. Alexandru Negrescu (Deputy Leader), a obţinut două medalii de aur şi trei medalii de argint.

Problemele au avut un grad ridicat de dificultate, însă studenții noștri au fost la înălțimea așteptărilor. Rezultatele acestora, strâns legate de școlile și liceele din care provin, reflectă faptul că încă avem în jurul nostru tineri valoroși, care trebuie motivați și încurajați să rămână în țară” a declarat Asist. dr. Alexandru Negrescu.

Studenţii medaliați ai UPB

  • Medalie de Aur – Sebastian Cojocariu, Anul II, Facultatea de Automatică şi Calculatoare;
  • Medalie de Aur – Cristian Pavel, Anul II, Facultatea de Automatică şi Calculatoare;
  • Medalie de Argint – Cosmin Bărăscu, Anul I, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei;
  • Medalie de Argint – Alexandru Adrian Bratei, Anul II, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor;
  • Medalie de Argint – Gabriel Alexandru Peșu, Anul II, Facultatea de Automatică şi Calculatoare.


17 ianuarie 2018 

UPB va acorda maine 18 ianuarie 2018, titlul academic de Doctor Honoris Causa Domnului profesor Radu Ioan Munteanu

UPB va acorda maine 18 ianuarie 2018, titlul academic de Doctor Honoris Causa Domnului profesor Radu Ioan Munteanu

UPB va acodra joi, 18 ianuarie 2018, Titlul Academic de DOCTOR HONORIS CAUSA Domnului professor Radu-Ioan MUNTEANU

Senatul Universității POLITEHNICA din București are deosebita onoare de a vă invita Joi, 18 ianuaie 2018, ora 12:00, la Rectoratul UPB-Sala Senatului, să luați parte la festivitatea de decernare a titlului academic de DOCTOR HONORIS CAUSA Domnului Radu-Ioan  Munteanu – Profesor la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, personalitate academică și ștințifică de nivel mondial.

LAUDATIO